Thursday Seminar, 29 December, 2016

BỘ MÔN TIN VẬT LÝ - BỘ MÔN QUANG LƯỢNG TỬ, KHOA VẬT LÝ, TRƯỜNG ĐẠI HỌC KHOA HỌC TỰ NHIÊN HÀ NỘI

Department of Computational Physics and Applied Informatics - Department of Quantum Optics respectfully invite you to our monthly Seminar sponsored by Faculty of Physics

Seminar

Date: Thu. 29th Dec. / Time: 9 am – 12 am / Place: Room 408F, Building T1

334 Nguyễn Trãi, Thanh Xuân, Hà Nội

Kính mời thầy cô và các bạn quan tâm đến dự / Everyone is welcome !

Speaker 1 (9 am-10 am): Dr. Nguyen Thanh Tung (Laboratory of Magnetism and Superconductivity, Institute of Materials Science, Vietnam Academy of Science and Technology)

Title: Artificial materials: From super-atoms to meta-atoms

Abstract: Looking for new materials with novel properties is an ultimate goal of materials science. While the chemical and physical properties of naturally occurring materials essentially depend on their chemical composition rather than their sample size, a new class of engineered materials, the so-called metamaterial, that are made up by small inclusions, however, reveals a different but fascinating picture: manipulation of geometrical parameters changes material properties  dramatically. Within this talk, we present our work on design, production/fabrication, characterization, and simulation of metamaterials by both top-down and bottom-up approaches.

Speaker 2 (10:15 am-11 am): MSc. Tran Trong Duc (PhD Student, Department of Quantum Optics, Faculty of Physics, VNU University of Science)

Title: Nghiên cứu chế tạo hạt nano bằng phương pháp ăn mòn laser và các tính chất quang của hạt

Abstract: 1. Giới thiệu về phương pháp ăn mòn laser / 2. Sơ đồ chế tạo, hệ thu phổ huỳnh quang kích thích bằng laser / 3. Chế tạo hạt nano kim loại, bán dẫn, hợp kim bằng pp ăn mòn laser / 4. Hiệu ứng dập tắt huỳnh quang của Rohdamine dưới tác động của hạt nano Au / 5. Kết luận.

Speaker 3 (11 am-11:45 am): MSc. Giang Manh Khoi (PhD Student, Department of Quantum Optics, Faculty of Physics, VNU University of Science)

Title: Công nghệ lắp ráp và căn chỉnh nâng cao chất lượng chùm tia của thiết bị laser Nd:YAG bơm bằng laser diode

Abstract: 1. Giới thiệu về thiết bị laser Nd:YAG dùng trong công nghiệp / 2. Lắp ráp và căn chỉnh Buồng cộng hưởng laser Nd:YAG / 3. Phương pháp đo các thông số bức xạ laser tại phòng thí nghiệm / 4. Ứng dụng thiết bị và kết luận.